Hoe het begon

In de jaren ‘60 heeft de trend zich ingezet dat steeds minder jeugd naar de kerk ging. Als er wat meer tam-tam in de kerk kwam, dan zouden ze wel weer komen, zo dacht men toen. Nou tam-tam is er gekomen; bijna elke parochie had al gauw een jongerenkoor. In 1968 bestond de St. Joseph-parochie 50 jaar en ter gelegenheid daarvan werd ook in Hooglanderveen een jongerenkoor opgericht. Meer dan 60 (!) jongeren wilden graag komen zingen. Er werd geoefend in een schoollokaal en bij het 50-jarig jubileum van de parochie was de eerste jongerenmis een feit. De mis die gezongen werd was de toen erg populaire emaüsmis, waarin de toen en nu nog bekende negro-spiritual “Oh when the saints.” wordt gezongen.

Het animo onder de parochianen was zo groot dat er toegangsbewijzen uitgereikt werden. De kerk was bomvol. De kerkgangers waardeerden de mis aan het eind met een staande ovatie; zeer tot ongenoegen van de pastoor, want applaus hoorde nu eenmaal niet in de kerk. Na de eerste jongerenmis werd besloten om op de ingeslagen weg verder te gaan. Eén avond per week werd er driftig geoefend in dorpshuis “De Dissel” (het dorpshuis was inmiddels klaar) en met veel enthousiasme werden de jongerenmissen ten gehore gebracht.

 

Door de jaren heen is het jongerenkoor eigenlijk steeds blijven bestaan. Dat is lang niet altijd gemakkelijk geweest, maar momenteel bruist het koor als nooit tevoren. De gemiddelde leeftijd was langzamerhand echter zo opgelopen, dat de naam “jongerenkoor” niet meer gepast leek. Daarom heeft tijdens het jubileumconcert in mei 1998 het jongerenkoor een nieuwe naam gekregen: “De Veen Vocals”.